Naslovnica Mostar Ljekari upozorili: Prijeti urušavanje sistema

Ljekari upozorili: Prijeti urušavanje sistema

379

Mostar — Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), okupili su se jutros ispred Sveučilišne kliničke bolnice na Bijelom Brijegu, te Kantonalne bolnice “dr Safet Mujić” u Južnom logoru.

Razlog štrajka upozorenja je zahtjev da se i dalje poštuje Kolektivni ugovor, kojeg je taj sindikat prošle godine potpisao sa Vladom HNK-a, kao i protest protiv ukidanja reprezentativnosti sindikatu doktora medicine i stomatologije.

“Postoje određeni pomaci na tom planu”, rekao je o poštivanju Kolektivnog ugovora član Sindikata doktora medicina i stomatologije SKB Mostar, dr. Mateo Perić, dodajući kako je štrajk upozorenja upriličen kako bi se nastavio poštovati Kolektivni ugovor.

On je za sutra najavio sjednicu Generalne skupštine Sindikata doktora SKB Mostar, na kojoj će se odlučiti o daljnjim koracima.

Dr. Perić je podsjetio da je u nekim dijelovima FBIH osporena reprezentativnost sindikatu doktora medicine i stomatologije. “Mi ne tražimo nikakve astronomske stvari, nego samo da mi sami sebe zastupamo, sami sebe predstavljamo, sami pregovaramo u svoje ime”, naglasio je dr. Pehar.

I predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice “dr Safet Mujić”, dr. Elvedin Habibija, istakao je da bi se ukidanje reprezentativnosti tom sindikatu na nivou FBiH i u nekim kantonima moglo prenijeti i na HNK, gdje je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije prošle godine sa Vladom HNK potpisao Kolektivni ugovor.

“Ne vidim razloga zašto neko osporava naše postojanje, našu reprezentativnost”, rekao je dr. Habibija i posebno naglasio:

“Isto tako, imamo veliki osip ljekara. Ako se nastavi ovakav trend odlaska ljekara, vjerujte, u narednih par godina će se urušiti sistem skroz, neće imati ko raditi”, rekao je uz ostalo dr. Habibija.

(StarMo)