Naslovnica Politika Ljajić: Srbiju kosovske takse koštale 461 milion eura

Ljajić: Srbiju kosovske takse koštale 461 milion eura

495
Rasim Ljajić

Beograd — Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić Srbije izjavio je da šteta za Srbiju, od uvođenja prištinskih taksi, prije 14 mjeseci, iznosi 461 miliona evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za oko milion eura manje.

Ljajić je za Jutarnji dnevnik RTS-a rekao da su posljedice dugoročne za privrednike koji su sarađivali sa kosovskim privrednicima, jer je pitanje kada će moći da se vrate na to tržište, čak i kad takse budu ukinute.

On je dodao da kosovski uvoznici već plaćaju skuplje pšenicu, jer za neku robu iz Srbije nema zamjene, ali da su za druge proizvode takse i blokadu iskoristile sve okolne zemlje i region, pa su na Kosovo plasirali svoju robu i povećali izvoz.

Ministar je istakao da će biti teško i ukoliko Priština ukine takse, a zadrži neke druge mjere, takozvani reciprocitet, pa zahtijeva da na fakturama piše Republika Kosovo, jer tako nešto brojni privrednici neće htjeti da potpišu, a “teško da će naša carina da dozvoli izlazak takve robe iz Srbije”.

Ljajić je rekao da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera i da želi slobodnu trgovinu, pohvalio je planove o željezničkoj i avio liniji, ali ocijenio da bez ukidanja taksi nema napretka.

(StarMo)