Naslovnica BiH Livanjski kanton: Sukob unutar HDZ-a BiH

Livanjski kanton: Sukob unutar HDZ-a BiH

473
foto: Fena

Livno — Skupština Livanjskog kantona (LK) na sjednici u petak u Tomislavgradu nije razmatrala imenovanje mandatara kantonalne Vlade.

Inicijativu za izmjenu dnevnog reda sjednice Skupštine uputili su zastupnici Hrvatske nezavisne liste (HNL) i Kantonalne neovisne liste, predlažući da se kao posebna tačka na sjednici uvrsti Informacija o (ne)imenovanju kandidata za predsjednika Vlade u imenu Ivana Vukadina, sadašnjeg načelnika Tomislavgrada, kojeg je na jednoj od zadnjih sjednica predložio Klub hrvatskih zastupnika.

Oko tog prijedloga nisu jedinstveni unutar najače hrvatske političke stranke (HDZ BiH) koja u Skupštini ima osam zastupnika dok koalicijski partneri (SNSD i SDA) čekaju dogovor na nivou kantona i na visokoj stranačkoj osnovi.

Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Robert Bagarić (HDZ BiH) istakao je da njihov prijedlog oko mandatara Vlade i dalje stoji i da će se to pitanje riješiti u roku od deset dana.

Zastupnik Josip Perić (HNL) razlog zašto na današnjoj sjednici nije bio prijedlog o mandataru Vlade vidi u sukobu unutar HDZ-a BiH odnosno između Livna i Tomislavgrada.

“Ova stranka neće podržati nikakvu opciju koja svoju vladavinu zasniva na sukobu između ova dva grada, i u tome neće učestvovati”, kazao je Perić, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Pitanje o razlogu neizbora mandatara kantonalne Vlade, prema mišljenju Jasenka Tufekčića (SDA), treba uputiti HDZ-u BiH.

“U ovom trenutku mi smo taoci jedne politike unutar podijeljenosti najjače hrvatske političke stranke i dok ne bude pravog dogovora unutar njih smatram da neće biti ni imena za kandidata mandatara Vlade”, kazao je Tufekčić.

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Dragana Damjanović (SNSD) kazala je kako njihova stranka nije zvanično dobila poziv za formiranje parlamentarne većine u formiranju vlasti tako da je i izbor mandatara vlade vezan za isto.

Predsjednik kantonalne Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) istakao je kako je HDZ BiH dao dva imena iz svojih redova za mandatara nove Vlade LK – Ivana Vukadina i Ivana Jozića.

“Bošnjački i srpski zastupnici u Skupštini ne žele kazati ko je njihov kandidat i oni čekaju da to kaže HDZ BiH. Klub Hrvata je s 13 glasova kao kandidata za mandatara vlade predložio Ivana Vukadina iz Tomislavgrada. Klub druga dva naroda još ne žele javno kazati da li je on njihov kandidat budući da čekaju službeni dogovor unutar najjače političke hrvatske stranke. Moja je dužnost kao predsjedavajućeg Skupštine izvršiti konsultacije sa zamjenicima i na osnovu toga donijeti odluku ko je mandatar Vlade u ovom kantonu. Bez tih konsultacija ja sam ne mogu donijeti odluku”, kazao je Ćosić.

(StarMo)