Naslovnica Mostar List: Nema više kuće velikog Mostarca

List: Nema više kuće velikog Mostarca

621
foto: Jutarnji

Mostar — U Mostaru više nema kuće Predraga Matvejevića, književnika, humaniste, borca za ljudska prava i slobodu riječi i misli, čije je djelo “Mediteranski brevijar” prevedeno na 23 svjetska jezika.

Nestala je pod udarcima bagera, a njeni ostaci završili su na nekom od mostarskih deponija. Naime, zadnjih dana juna u mahali Cernik, u poznatoj Liska ulici, srušena je kuća u kojoj je odrastao Matvejević (1932. – 2017.).

Poznato je da je od sredine prošlog stoljeća kuća bila u vlasništvu porodice Čović iz Ljutog Doca kraj Širokog Brijega. Posljednji vlasnik Vencel Čović godinama je kuću nudio Gradu Mostaru na otkup, ali grad nije imao sluha za tako mešto pa je kuća prodana privatnom vlasniku koji ju je na kraju srušio, piše Jutarnji, a prenosi Radiosarajevo.

Planovi su bili da se u kuću smjesti Matvejevićeva velika biblioteka i rukopisna ostavština. U kandidaturi Mostara za evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2024. najavljeno je da će se urediti kao “Mediteranska kuća” jer je Matvejević smjestio Mostar u “srce Mediterana”.

Nažalost, Matvejević je u rodnom gradu zaboravljen, možda ga se sjeća pokoji stariji Mostarac, dok mlađe za njega nije briga. Doprinos ovakvom odnosu Mostara i Mostaraca prema Matvejeviću daje i aktualna gradska vlast koja bi po svemu sudeći bila sretnija da Matvejević i Mostar nemaju nikakve veze, ocjenjuje Jutarnji.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)