Naslovnica Život List: Evo zašto je Kina krila epidemiju koronavirusa

List: Evo zašto je Kina krila epidemiju koronavirusa

368
foto: agencije - ilustracija

Berlin — Kina je navodno lagala o epidemiji ne bi li pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu prije nego što su one postale najtraženija roba.

Tako barem tvrdi američki tajni izvještaj kojeg je objavio njmački tabloid Bild. Riječ je o četiri stranice tajnog izvještaja američkog ministarstva unutrašnje sigurnosti u kojima se navodi da je Kina prevarila svijet, te zataškavala informacije o koronavirusu ne bi li se što prije opremila zaštitnom opremom od ostatka svijeta, prenose B92 i Index.hr.

Njegov sadržaj sugeriše da je Kina prikrivala epidemiju koronavirusa kako bi se snabdijela sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama. Bild navodi da je Kina namjerno umanjivala opasnost virusa početkom januara. U isto vrijeme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Isti izvještaj kaže da je Peking, kako bi sebi neprimjetno osigurao prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških kecelja, te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze.

Isto tako, niko u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nije bio upoznat s događanjima u Kini u vrijeme početka pandemije.

Takođe, Kina je ušutkala ljekare koji su početkom januara upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posljedica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svjetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španije, piše Bild.

(StarMo)