Naslovnica Region Linta: “Bezočna laž Hrvatske” o Vukovaru

Linta: “Bezočna laž Hrvatske” o Vukovaru

392
Miodrag Linta

Beograd — Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je “bezočna laž Hrvatske” da je u septembru 1991. godine ЈNA napala Vukovar jer je to bila jedina zvanična vojska koja je imala ustavnu obavezu da deblokira kasarnu, zaštiti vojnike i oslobodi Srbe “od napada i terora hrvatskih paravojnih formacija”.

Linta je istakao da je ЈNA, kao regularna vojska tada međunarodno priznate države Јugoslavije, imala obavezu da zaštiti srpski narod u Vukovaru nad kojim su hrvatske paravojne formacije na čelu sa Tomislavom Merčepom i drugima sprovodile teror od početka 1991. godine.

“Najbolje svjedočanstvo o teroru Merčepovih ubica nad vukovarskim Srbima ostavio je tadašnji povjerenik Vlade Hrvatske za Vukovar Marin Vidić Bili koji je poslao pismo Franji Tuđmanu i drugim hrvatskim političarima – Ivici Račanu, Savki Dabčević Kučar, Draženu Budiši…” – naveo je Linta u saopštenju.

On je naveo i da su do početka bitke za Vukovar hrvatske paravojne formacije u tom gradu “ubile najmanje 120 Srba”.

Linta je istakao i da je “ЈNA bila oslobodilačka vojska i da Srbija treba da se ponosi pripadnicima ЈNA koji se poginuli u borbi za oslobođenje Vukovara”.

(StarMo)