Naslovnica BiH Lideri stranaka dogovorili angažman BiH i MMF-a

Lideri stranaka dogovorili angažman BiH i MMF-a

431

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, na kojem je postignut dogovor o raspodjeli kreditnih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio novinarima da je postignut “solidan dogovor”, te da su pomogli Vijeću ministara BiH i vladama.

Izetbegović je naveo da će se iznos planiranih sredstava dijeliti na procente – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

– Unutar Federacije BiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji, jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će biti pretežno na kantonima. Tako da ćemo dogovoriti te procente u sljedećim danima – istakao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon sastanka u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, gdje je postignut dogovor o aranžmanu od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom, istakao je da je cjelokupan posao “završen danas”.

– Fiskalno vijeće vjerovatno je već završilo svoj posao, time je stvar završena, predstavnik MMF-a je ovdje i njemu će se to uručiti. Mi smo faktički završili ovaj posao dok smo bili ovdje – rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka s predstavnicima Delegacije EU i američkim ambasadorom u BiH, na kojem je dogovorena raspodjela kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio novinarima da je dobra stvar što neće doći do blokade sredstava MMF-a.

– Gotovo u zadnji momenat smo stigli da, u ovoj dinamici koja je od MMF-a na neki način određena, stignemo na sjednicu izvršnih direktora i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to i predviđeno – naveo je Dodik.

(StarMo)