Naslovnica Region Lideri “Otvorenog Balkana” putuju u Brisel

Lideri “Otvorenog Balkana” putuju u Brisel

76

Beograd/Tirana — Lideri “Otvorenog Balkana” Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski prisustvovat će samitu EU – Zapadni Balkan 23. juna u Briselu.

“Prisustvovat ćemo sastanku Evropskog vijeća”, napisao je premijer Albanije Edi Rama na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Neće tu biti mnogo toga da se čuje od nas, ali tražit ćemo da nas saslušaju u vezi sa idejom Nove evropske političke zajednice koju podržavamo, u vezi sa Otvorenim Balkanom koji unapređuje duh Evrope”, napisao je Rama.

Rama je dodao da je upravo čuo da se nešto pomjera u stavu Bugarske.

“Suviše je rano da budemo optimistični i suviše kratko da izmijenimo dio sutrašnjeg govora u kojem se kritikuje Bugarska kao država koja je kidnapovala dvije NATO članice u vrijeme dok se odigrava rat na granici Evrope”, naveo je Rama.

Albanija i Sjeverna Makedonija, članice NATO, tek treba da otvore pristupne pregovore sa EU, ali ih blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije sa Sjevernom Makedonijom, podsjeća RSE.

Albanija i Sjeverna Makedonija zajedno su u procesu eurointergracija, pa su tako i napredak ili stagnacija na putu ka EU dvije države, međusobno uslovljeni.

U saopštenju iz Predsjedništva Srbije navedeno je da su nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje donijeli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

“Odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka eurointegracijama”, navedeno je.

(StarMo)