Naslovnica Život Lider Katalonije insistira na nezavisnosti

Lider Katalonije insistira na nezavisnosti

291

Barcelona — Katalonski regionalni lider Quim Torra izjavio je za Reuters u petak kako će predložiti datum referenduma o nezavisnosti u okviru razgovora sa španskom vladom, tvrdeći da je put regije ka secesiji „nepovratan“.

Katalonija je dominantna tema u španskoj politici otkako je nakratko objavila nezavisnost u oktobru 2017. Nakon referenduma koji su španski sudovi proglasili nelegalnim i koji je izazvao najveću političku krizu u tojm zemlji u posljednjim decenijama.

Torra se sastao u četvrtak sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji je odbacio svaki potez ka nezavisnosti ali je pristao održati razgovore s katalonskim čelnicima o budućnosti bogate sjeveroistočne regije.

“Bit ćemo nezavisni. Uvjeren sam da je nezavisnost Katalonije potpuno nepovratna”, izjavio je on u intervjuu u palati iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi sjedište regionalne vlade, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Madrid je odbacio svaki referendum o nezavisnosti ili davanje amnestije za katalonske separatističke lidere koji su osuđeni na zatvorske kazne ili su napustili zemlju nakon neuspjele objave nezavisnosti.

(StarMo)