Naslovnica Politika Liberale iz Evrope brine stanje demokratije u Srbiji

Liberale iz Evrope brine stanje demokratije u Srbiji

402
foto arhiva

Bruxelles — Duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima će biti održani predstojeći izbori 11 zastupnika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” izrazilo je u pismu evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheliyu.

Regionalni internet portal European Western Balkans je prenio to pismo, u kojem su evropski liberali ukazali Varhelyiu na “veliko nazadovanje u pogledu posvećenosti Vlade i političkog vodstva Srbije osnovnim evropskim i demokratskim vrijednostima”.

“Duboko smo zabrinuti zbog onoga što izgleda kao sve veći jaz između izjava i obaveza koje su srbijanske vlasti preuzele i ispunjavanja i poštovanja tih obaveza u stvarnosti”, napisali su evropski zastupnici iz treće najveće grupe u EP-u, kojoj, između ostalih, pripada partija predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

“Žalimo zbog odluke da se izbori održe 21. juna, u odsustvu dogovora vlasti i opozicije, koji je mogao spriječiti bojkot dijela opozicije. Takav dogovor bi, također, povećao legitimitet izbora”, piše u pismu, prenosi Beta.

(StarMo)