Naslovnica Izdvojeno “Libanon na Neretvi”: Priča o četiri Mostara

“Libanon na Neretvi”: Priča o četiri Mostara

903

Mostar — U prepnuoj sali hotela Bristol, u petak uveče upriličena je promocija nove knjige splitskog historičara mostarskog porijekla Dragana Markovine, “Libanon na Neretvi”, kao i projekcija filma “I bi svjetlost” Dine Mustafića o opsadi Mostara 1993. godine.

Objašnjavajući zašto je knjigu nazvao “Libanon na Neretvi”, Markoviuna je u izjavi novinarima ukazao na niz činjenica koje Mostar povezuju sa tom bliskoistočnom državom. Tako je naveo da je i Mostar dio Mediterana, te da dijeli sve probleme Mediterana, pa i Libana, sa naslijeđem i ratova i modernizacije, pored ostalog, ali je u šali primjetio da je Mostar oduvijek bio prepun libanskih kedrova, a ima i zgradu poznatu kao „Bejrutka“.

„Htio sam napraviti priču o četiri zajednice, ove tri nacionalne i četvrta ta neka jugoslovenska, šta jedna drugoj zamjeraju, a ne vide šta su one nekom drugom napravili i sa nekim ciljem da eventualno kažemo: ‘Ok, možemo se i nepodnositi, nervirati ovako i onako, ali moramo živjeti zajedno u ovom gradu, hajdemo minimalno neki konsenzus naći da se pokuša ići dalje“, izjavio je Markovina.

O knjizi su na promociji govorili književnik Nedžad Maksumić, prof. dr. Drago Bojić i režiser Dino Mustafić.

Prof.dr. Drago Bojić je izjavio kako je knjiga “Libanon na Neretvi” važna ne samo za Mostar, nego za sva naša društva i države nastale nakon raspada SFRJ, koje su kao i Mostar pretrpjele puno promjena u posljednjih 30 godina.

„On ne mistificira prošle vrijeme, ne upada ni u te patetike, ali takođe iznosi činjenice i nataj način se zapravo i bori protiv falsificiranja prošlosti, s čime mi imamo konstantno problem ovdje, jer vladajuće takozvane političke elite naprosto o tom prošlom vremenu uglavnom govore u negativnom kontekstu“, rekao je fra Bojić.

On je istakao da je dobro što Markovina u knjizi govori i o jugoslovenskom Mostaru, i o bošnjačkom, i o hrvatskom i o srpskom, te da kultura sjećanja „mora uvijek biti u pluralu“.

„Ako želimo graditi neku budućnost, onda to mora biti konstruktivno, dakle moramo uvažiti i sjećanja druge strane“, dodao je fra Bojić.

Inače, organizatori su još ranije najavili da je film Dine Mustafića “I bi svjetlost” priča o opsadi Mostara 1993. godine. Jedna od najtraumatičnijih priča prošlog rata je upravo opkoljeni Mostar.

“Bit će mi zadovoljstvo biti u gradu kojeg toliko volim, imam neopisivu tremu pred Mostarcima pokazati svoj ratni dokumentarac iz ’93 koji nije imao sretnu sudbinu, pa je politički bio sklonjen nakon televizijskog emitiranja. Došlo je vrijeme da se može i kući pokazati nakon 26 godina”, izjavio je ranije reditelj Mustafić.

Promociju su organizovali Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net.

(StarMo)