Naslovnica Mostar LDA Mostar: Proglasiti Dan sjećanja na stradale migrante

LDA Mostar: Proglasiti Dan sjećanja na stradale migrante

490

Mostar — Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar u četvrtak, 3. oktobra u Mostaru, organizira događaj u sklopu EU projekta Snapshots from the Borders pod nazivom ‘’Capital Event Bosnia and Herzegovina’’.

Događaj ima za cilj promovirati kampanju No more bricks in the Wall, čija je namjera zagovarati da 3. oktobar bude proglašen Europskim danom sjećanja i dobrodošlice za sve migrante u EU, saopšteno je na Facebook stranici LDA Mostar.

“LDA Mostar ima čast da kao jedina organizacija izvan EU na teritoriji svoje zemlje organizira jedan ovakav događaj, a koji će na isti datum biti održan u 28 država EU”, naveli su iz mostarske LDA.

Iz LDA podsjećaju da je 3. oktobar važan, jer je 2016. godine italijanski senat utvrdio zakonom da će 3. oktobar biti italijanski Dan sjećanja i dobrodošlice, koji će se svake godine obilježavati u spomen i odati počast svim žrtvama imigracije, te promovirati inicijative za podizanje svijesti i solidarnosti.

Od 3. oktobra 2013. godine do danas u Sredozemnom moru je umrlo ili nestalo 17.900 migranata i izbjeglica, dok je 2016. godina bila najsmrtonosnija godina, jer je 5.096 ljudi izgubilo život u očajničkom pokušaju pronalaska spasa u Evropi. 2018. godine svaka osamnaesta osoba, u nastojanju da pređe Sredozemno more na putu ka Evropi, izgubila je svoj život: neprihvatljiva ljudska žrtva i neprihvatljiv ljudski statistički podatak, podsjećaju iz LDA Mostar.

“Datum 3. oktobar bit će dan za spomen i promišljanje o tim ljudskim gubicima; dan u kojem se pogrešne politike suprotstavljaju našim individualnim i evropskim vrijednostima koje bi uvijek trebale stremiti višim ciljevima. Dan za sjećanje na prošlost, za ispravljanje sadašnjosti i predviđanje naše evropske budućnosti solidarnosti i poštovanja svih ljudskih života”, stoji na kraju saopštenja iz mostarske LDA.

(StarMo)