Naslovnica BiH Lavrov za RTRS: Nahvalio Dodika, kritikovao Zapad i Bošnjake

Lavrov za RTRS: Nahvalio Dodika, kritikovao Zapad i Bošnjake

272
Sergej Lavrov

Banja Luka — Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u “ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske” da Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske.

On samatra kako je to “najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma”.

– Јa ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali dejtonska načela zahtijevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu – rekao je šef ruske diplomatije.

On je istakao da “Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima”.

– Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske – to je najgrublje kršenje Dejtona – rekao je Lavrov na pitanje kako Rusija posmatra jednostrano ponašanje pojedinih bh. ambasadora o pitanju sankcija Rusiji bez institucionalnog odgovora.

Lavrov je dodao da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “jedan od rijetkih političara koji se bori za poštovanje Dejtonskog sporazuma”.

(StarMo)

(StarMo)