Naslovnica Region Lavrov o zapadnom Balkanu: Rusija se ne miješa

Lavrov o zapadnom Balkanu: Rusija se ne miješa

65
Sergej Lavrov

Beograd — Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u nedjelju uveče u Beogradu da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se miješa u unutrašnje stvari zemalja zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koji se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.

Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

“Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se miješa u život zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa“, objasnio je on, javlja Tanjug, a prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Istakao je da Evropa kaže da oni polažu pravo na neke regione.

“Ranija šefica evropske diplomatije Federica Mogherini rekla je da kada EU prisustvuje negdje nemaju šta drugi da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gdje oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu“, skrenuo je pažnju Lavrov.

On je istakao da je to neokolonijalno razmišljanje.

Rekao je da je nedavno u New Yorku, na zasjedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Josepom Borellom, šefom evropske diplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na zapadnom Balkanu ili još negdje, treba to da pokaže, prenosi Tanjug.

Lavrov je u Beograd doputovao povodom Samita kojim se u naredna dva dana obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, a odmah po dolasku održao je sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(StarMo)