Naslovnica Politika Lavrov iz izolacije: “Nikakva potreba” za Visokim predstavnikom u BiH

Lavrov iz izolacije: “Nikakva potreba” za Visokim predstavnikom u BiH

192
Sergej Lavrov

Moskva/Banja Luka — Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija “ne prepoznaje nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom u BiH”, čija je funkcija odavno iscrpljena, te da postoji čak i nešto ponižavajuće u tome da jedna suverena i nezavisna zemlja i dalje ostaje pod spoljnim nadzorom.

Lavrov je dodao da je “vrijeme da se to privede kraju te da sva odgovornost za budućnost zemlje pripada samo njenim narodima”.

On je za Glas Srpske rekao da bi “odnose Rusije sa BiH okarakterisao kao prijateljsko partnerstvo”, te napomenuo da će sljedeće godine biti obilježeno 25 godina od njihovog uspostavljanja.

– Nije tajna da znatan dio praktične saradnje sa BiH predstavlja saradnja s Republikom Srpskom. Naši preduzetnici pokazuju interesovanje za industrijski potencijal Srpske. Razmatra se priključivanje Rusije projektima gasifikacije. Pri tome, želio bih posebno naglasiti da takva kooperacija nije usmjerena protiv bilo koga. Imamo namjeru da i ubuduće podstičemo svestrano unapređenje i proširivanje veza sa Srpskom – rekao je Lavrov.

 

(StarMo)