Naslovnica Politika Lavić analizira: Varhelyi “podlo potkopava mogućnost građanskog društva u BiH!”

Lavić analizira: Varhelyi “podlo potkopava mogućnost građanskog društva u BiH!”

123
Senadin Lavić

Sarajevo — Brojne političke organizacije u Bosni još uvijek nisu shvatile ili ne žele “shvatiti” pogubnost etničke politike i tzv. “legitimnog predstavljanja naroda” – piše prof. Senadin Lavić u svom autorskom tekstu na portalu nap.ba.

U tome se krije sva razorna moć antibosanske politike preko koje Srbija i Hrvatska ostvaruju dominaciju nad teritorijom Bosne. Uporno reduciranje politike na bošnjaštvo, srpstvo, hrvatstvo i druge etno-kulturne identitete onemogućava uspostavljanje demokratske države Bosne i Hercegovine u kojoj bi na djelu bila vladavina prava. Naravno, ovo etnopolitika nikada neće priznati jer su svi njezini iskazi rezultat kolektivističkog mentaliteta i nesposobnosti da prihvati vrijednost pojedinačnog čovjeka – piše dr. Lavić, te dodaje:

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ponovo nameće princip tzv. “konstitutivnih naroda”, podlo potkopava mogućnost građanskog društva, slobode pojedinačnog čovjeka i priprema nove etničke modele u Bosni, pozivajući B. Izetbegovića (SDA), D. Čovića (HDZ) i M. Dodika (SNSD) na “plemenski” razgovor u Brisel. To je, najvjerovatnije, rezultat hrvatske diplomatije u Briselu. Nameću se logično brojna pitanja. Šta oni, naprimjer, mogu razgovarati na novom sastanku, a da o tome već godinama nisu pokušavali razgovarati?

Da li je u pitanju mogućnost novih predizbornih dogovora koje bi O. Varhely i J. Sattler na neki način sponzorirali u sumnjivom smjeru za Bosnu? Da li je u pitanju programiranje predizbornog saveza etničko-religijskih partija kojima bi se definitivno ugušila svaka mogućnost građanskog društva i demokratske države? Da li je u pitanju pokretanje plana da se “zakoče” Komšić i Bećirović? Kome bi to odgovaralo? Zašto evropski birokrati pomažu da se Bosna drži u modelu “plemenskog saveza”? Zašto toleriraju ponašanje i djelovanje etnopolitičara ili plemenskih vođa?

Već odavno, nažalost, evropski desničari su u velikoj igri protiv Bosne. To su Orban, Janša, Milanović, Vučić i mnogi drugi. Njihovi su saveznici Čović i Dodik. Oni su bitno povezani s ruskim kapitalom, procesima i planovima na Balkanu. To se najbolje vidjelo oko pokušaja reforme Izbornog zakon BiH. Iz tog suspektnog nedemokratskog pristupa nastaju veliki problemi u organizaciji državnog mehanizma i institucija sistema BiH.

Cijeli teskt možete pročitati na ovom LINKU…