Naslovnica Politika Lasić: Hercegovinu autoputem povezujemo s Bosnom…

Lasić: Hercegovinu autoputem povezujemo s Bosnom…

443

Mostar — Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoputa na koridoru 5C kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom putem izuzetno zahtjevne dionice.

Hercegovina je postala veliko gradilište. Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić ističe stratešku važnost ovih projekata, te kako slijedi realizacija.

“Trenutno izvodimo pripremne i glavne radove na izgradnji autoputa u dužini od 18,3 kilometra na području Hercegovine, na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. Očekuje se da će radovi biti završeni u ugovorenom roku”, rekao je ministar Lasić, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH, povezuje Koridor 5c od petlje Mostar sjever, te služi kao sjeverna obilaznica grada Mostara. U mjestu Polog je spoj brze ceste s južnom obilaznicom Mostara preko koje se saobraćajno povezuje na Koridor 5c (petlja Mostar jug). U nastavku se pruža prema gradu Široki Brijeg, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje se spaja na brzu cestu Imotski – Zagvozd. U ovoj godini raspisat će se tender za izradu Idejnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, dionica Mostar sjever – Polog (20,38 km)”, pojasnio je neke od projekata ministar Lasić.

“U pripremi su projekti izgradnje autoputa u dužini od 52,7 km na području Hercegovine na pet dionica, s nepovoljnim terenom i objektima. Tu je potrebna podrška državnog nivoa vlasti. U pitanju su, prije svega, dionica tunela Prenj u dužini od 12 km, zatim prema Mostaru sjever u dužini od 11,5 km, te poddionica Mostar sjever – Mostar jug od 15,4 km, te dionica Mostar jug – Buna duga 8,6 km, te posljednja tunel Kvanj – Buna u dužini od 5,2 km. Najbliže izgradnji su dionice na prilazu Mostaru prema Buni, odnosno tunelu Kvanj”, navodi ministar Lasić. Federalni ministar prometa i veza istakao je važnim finaliziranje radova prve dionice magistralnog puta južne obilaznice Mostara poddionica Međine-Miljkovići.

“Izgradnjom magistralnog puta Stolac – Neum riješio bi se problem komunikacije obale Jadranskog mora i  Neuma, te utjecalo na razvoj privrede Neuma i Stoca. Osim turizma omogućila bi se povećana konkurentnost i ostalih privrednih grana. Izgradnjom puta izbjegla bi se potpuna saobraćajna izoliranost Neuma, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU”, kazao je ministar Lasić.

“Brojni veliki infrastrukturni projekti na području Hercegovine su u fazi izvođenja radova, a istovremeno se vrše pripreme za nastavak izgradnje na preostalim dionicama. Kako bi Federaciju BiH povezali s ostalim dijelovima BiH, pa tako i BiH s Evropskom unijom i svijetom neophodna je dobra saobraćajna infrastruktura. Autoputevi, koridor i brze ceste koje gradimo svima u BiH će donijeti dobro i veliku korist. Upravo zbog toga važno je da imamo podršku svih nivoa vlasti, otkočimo blokade i zastoje i vratimo povjerenje međunarodnih finansijskih institucija koje nam žele pomoći. Za to je potrebna stabilnost, koje nema bez funkcionalne vlasti”, kazao je ministar prometa i veza Federacije BiH, Denis Lasić.

(StarMo)