Naslovnica BiH Larson: BiH doslovno umire zbog korupcije

Larson: BiH doslovno umire zbog korupcije

442
foto: RSE

Sarajevo — Korupcija u vezi s javnim nabavkama je poput kuge koja uništava Bosnu i Hercegovinu, kaže Eric Larson iz Američke ambasade u BiH, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“I ovdje nije riječ samo o ljudima koji možda dobivaju poslove koje ne zaslužuju, korupcija je egzistencijalna kriza za BiH. Zemlja doslovce umire zbog korupcije, ljudi odlaze, jer misle da ne mogu dobiti poslove bez nekih veza”, dodaje Larson.

Za Larsona je problem korupcije u BiH „ogroman“ u zdravstvenom sektoru.

“Posebno u vrijeme COVID-19 pandemije, kad se radi bukvalno o ljudskim životima. I zato smo ponosni što SAD pomaže Kantonu Sarajevu u borbi protiv korupcije, tako što smo formirali jednu antikoruptivnu radnu grupu koja će baviti zdravstvenim sektorom. Moramo biti svjesni koliko je to važno, ovo nije obična korupcija, ovdje je riječ bukvalno o životima ljudi”, kaže Larson.

Eric Larson je ranije bio angažiran u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužitelj u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Larson je bio angažiran u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Na Kosovu je radio kao tužitelj EULEX-a, te je bio tužitelj u predmetu Nasera Keljmendija, kojeg je Osnovni sud u Prištini 1. februara proglasio krivim za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju njegove distribucije i osudio ga na šest godina zatvora, dok je po ostalih osam tačaka optužnice oslobođen, uključujući ubistvo Ramiza Delalića iz BiH.

Larson je također bio pravni savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)