Naslovnica BiH Lakše oboljele neće testirati niti smještati u bolnice

Lakše oboljele neće testirati niti smještati u bolnice

224

Banja Luka — Oboljeli od kovida sa blagom kliničkom slikom neće ubuduće biti testirani, niti smještani u bolnice, nego će se liječiti u kućnim uslovima pod nadzorom svojih porodičnih ljekara, kako bi se sačuvali kapaciteti PCR laboratorija, te će se razmatrati primjena antigenskog testiranja, kazao je novinarima u Banja Luci direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

On ističe da će ovaj prijedlog danas biti dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kapaciteti bolnica se moraju očuvati za pacijente sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

“Zdravstvene ustanove na sekundarnom nivou, popunjavaju kapacitete jako velikom brzinom. Kada govorimo o broju raspoloživih kreveta, na sekundarnom nivou, dnevno se popunjavaju eksponencijalim načinom što bi u ovom trenutku trebalo da bude upozorenje gradjanima i da postanu svjesni činjenice, koliko će biti teško obezbijediti svim gradjanima pružanje zdravstvene usluge”, kazao je Zeljković. Pojašnjava, da su svi zdrsvstveni resursi preusmjereni na COVID. Broj preminulih osoba u posljedna 24 sata treba sve da nas zabrine. U ovom trenutku treba da predstavlja ne samo alarm već upozorenje jeste činjenica koliko virus može biti štetan za zdravlje svih osoba, poručuje Zeljković, prenosi federalna.ba.

Na ovaj način ćemo pokušati da racionalizujemo rad zdravstvenih ustanova, jer osim kovid pacijenata ima i drugih pacijenata, pogotovo hroničnih, kojima je potrebno liječenje, upozoravaju iz Instituta.

U ovom trenutku značajno je da se svi pridržavamo mjera, da bismo se zaštitili ne samo od kovida, nego i od drugih respiratornih infekcija uključujući i influencu. Neophodno je voditi računa, da je veliki dio bolničkih kapaciteta, uključujući i Univerzitetski klinički centar RS, angažovan za liječenje kovid pacijenata i mjesta će biti sve manje.

Broj novozaraženih ne opada. Očekujemo da krizni štabovi lokalnih zajednica do kraja sedmice predlože posebne mjere, koje mogu doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije na lokalnom nivou, kazali su iz ove ustanove.

(StarMo)