Naslovnica Izdvojeno Lajčak za početak “fokusiran na Srbiju i Kosovo”

Lajčak za početak “fokusiran na Srbiju i Kosovo”

626
Miroslav Lajčak

Bruxelles — Miroslav Lajčak ove sedmice počinje s konsultacijama fokusiranim na dijalog Srbije i Kosova, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske službe za vanjske poslove Peter Stano.

“Mandat novog specijalnog predstavnika Evropske unije jest da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumijeva ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova”, rekao je on u Briselu, prenosi Tanjug.

Upitan hoće li Lajčak imati mandat da intervenira i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore, u svjetlu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Stano nije dao konkretan odgovor nego je podsjetio da se dio Lajčakovog mandata odnosi i na poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

“Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i dosljednosti politike EU-a na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Lajčaka za novog specijalnog predstavnika EU-a naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijalog Srbije i Kosova.

(StarMo)