Naslovnica Region Lajčak pred dolazak u Srbiju: Nije istina da….

Lajčak pred dolazak u Srbiju: Nije istina da….

299
Miroslav Lajčak

Beograd — Specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak, poručio je da u Beograd ne dolazi sa ultimatumom, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kome bi Srbija i Kosovo mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Lačak je u intervjuu za novinsku agenciju Tanjug rekao i da bi tokom posjete Kosovo i Srbiji želio da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

”Nije tajna da EU očekuje nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posjete”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova dolazi danas u Prištinu. Kako prenose mediji, Lajčak će u Prištini boraviti do 3. marta, a potom će 3. i 4. marta stići u posjetu Beogradu, gdje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Povodom medijskih najava da u Srbiju dolazi sa dokumentom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srbijanske vlast, Lajčak kaže da su se uvijek pred njegov dolazak pojavljivale ”spekulacije i velika očekivanja”.


(StarMo)