Naslovnica Region Lajčak: Pogrešno protumačena karta Kosova i Srbije

Lajčak: Pogrešno protumačena karta Kosova i Srbije

337

Bratislava — Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da su pojedini mediji i političari na Balkanu pogrešno protumačili mapu u njegovom kabinetu tvrdeći da je na njoj Kosovo prikazano kao dio Srbije.

“Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj pozadini ekrana tokom mog intervjua danas izazvala neka pogrešna tumačenja, dijelim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU Zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije,” naveo je Lajčak na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak je nešto kasnije naveo da su komentari u vezi s mapom “primjer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume”.

Vršiteljica dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je prethodno od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

“Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbjegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspješni u svom poslu”, napisala je Haradinaj-Stubla na Twitteru.

Na sliku Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Josepa Borrella koji je na Twitteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

“Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmjere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umjesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče”, napisao je Borrellov portparol Peter Stano.

(StarMo)