Naslovnica Region Lajčak o statusu Kosova: Poštujem odluku Međunarodnog suda pravde

Lajčak o statusu Kosova: Poštujem odluku Međunarodnog suda pravde

508
Miroslav Lajčak

Priština — Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak je izjavio da je on diplomata i da priznaje sve odluke međunarodnih organizacija pa i Međunarodnog suda pravde da odlukom o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije pogaženo međunarodno pravo.

On je, za prištinsku televiziju ‘Klan Kosova’, rekao da su njegove izjave protiv nezavisnosti Kosova “izrečene tokom 2009. godine, godinu dana prije odluke Međunarodnog suda pravde”.

Ja poštujem odluku MSP-a koji kaže da to nije bilo gaženje međunarodnih zakona i to je promijenilo situaciju. Ja sam diplomata i naravno da poštujem međunarodne institucije i odluke MSP-a su nešto što svi treba da poštuju. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi riješili neriješene probleme između Kosova i Srbije – kazao je Lajčak.

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija da postoji spreman tajan sporazum Kosova i Srbije, koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da “nikada nije čuo za takav sporazum”.

(StarMo)