Naslovnica BiH Lajčak ima poruku za BiH: “Izgraditi mostove preko linija podjela”

Lajčak ima poruku za BiH: “Izgraditi mostove preko linija podjela”

229
Miroslav Lajčak

Neum — Posebni izaslanik EU-a za zapadni Balkan Miroslav Lajčak ocijenio je u četvrtak u Neumu kako je ključni element da Bosna i Hercegovina ostvari napredak – “da gradi i ponovo izgradi mostove te stvori povjerenje preko linija podjela kojih i danas ima previše”.

Ustvrdio je kako BiH “treba i zaslužuje pozitivnu i vjerodostojnu viziju za budućnost svih ljudi, viziju s kojom se mladi BiH mogu poistovjetiti”.

– Želimo da postanete država kandidat što je prije moguće i da brzo napredujete na putu prema članstvu – kazao je Lajčak na trećem panelu na temu “Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?” koji je održan u sklopu konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je kako BiH jeste, treba biti i može biti dom za sve, poštujući kulturne, vjerske i jezične razlike i ne namećući bilo koji identitet na bilo koga.

– Međutim, nakon više od 25 godina od potpisivanja Daytona vidim da se atmosfera u državi postepeno usijava. S političarima koji govore jedni drugima, umjesto jedni s drugima, o temama povezanim s konfliktima iz 90-ih koje prevladavaju nad agendama koje su ključne za ljude…- naglasio posebni izaslanik EU-a za zapadni Balkan te zaključio kako je budućnost BiH i svih njezinih naroda unutar europske obitelji.

(StarMo)