Naslovnica BiH Lagumdžija u SAD: Islamofobični nastupi susjeda prema BiH

Lagumdžija u SAD: Islamofobični nastupi susjeda prema BiH

394
Lagumdžija i Pelosi

New York — Zlatko Lagumdžija, jedan od uvodničara na Forumu “Balkan na raskrsnici i budućnost Evroatlantskih integracija”, govorio je o razlozima zbog kojih je u interesu glavnih evroatlantskih faktora potrebna aktivnija uloga SAD-a na zapadnom Balkanu.

Forum su organizirali Nizami Ganđavi Međunarodni Centar (NGIC) i Nacionalni Komitet za Američku Spoljnu Politiku u New Yorku, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

“Nepravda EU prema Sjevernoj Makedoniji i islamofobični nastupi prema Bosni i Hercegovini koji dolaze iz susjedstva i šire se iz nekih evropskih centara, urušavaju kredibilitet EU u regionu. Time se samo dodatno amnestiraju domaći lideri u Bosni i Hercegovini od njihove evidentne odgovornosti za bezperspektivnost i sve veći odlazak ljudi iz zemlje. Euroatlantska opredjeljenost građana BiH je uprkos svemu neupitna, ali za svaki zastoj na tom putu odgovornost imaju domaći ali i međunarodni akteri” – istakao je Lagumdžija.

Na skupu je konstatovano da je “neophodno veće prisustvo integrativnih i progresivnih aktera iz regiona u SAD kako bi se pospješilo aktivnije američko angažiranje na zapadnom Balkanu”.

Na poziv Keri Kenedi, Lagumdžija je učestvovao u aktivnostima na godišnjoj dodjeli nagrade Robert F. Kenedi (RFK) za ljudska prava i tom prilikom se susreo i razgovarao s ovogodišnjom dobitnicom RFK nagrade i predsjednicom američkog Kongresa Nensi Pelosi.

To je bila prilika da se predsjednica Pelosi upozna s potrebom za većim američkim prisustvom na zapadnom Balkanu a posebno za jačanje bosanskohercegovačke državnosti kao društva zajedničkih vrijednosti na ubrzanju Euroatlantskih integracija.

(StarMo)