Naslovnica Mostar Lagumdžija u Mostaru: Hoće li EU biti kao mi ili obrnuto?

Lagumdžija u Mostaru: Hoće li EU biti kao mi ili obrnuto?

506

Mostar — Evropa unija mora biti motiv svim državama zapadnog Balkana, poručili su neki od najiskusnijih bivših političara s Balkana na panel diskusiji – Vizija 2030, koja je u organizaciji Sarajevofesta – umjetnost i politika, održana u Narodnom pozorištu Mostar.

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša predsjednica Skupštine Republike Srbije Nataša Mićić i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na panel diskusiji podijelili su svoja iskustva i progovorili o budućnosti regije.

Vujanović je rekao kako Evropska unija razumije da zapadni Balkan treba biti njen dio, a članstvo u Uniji dalo bi sadržaj i vrijednost regije te bi je učinilo globalno konkurentnijom.

Prema njegovim riječima, onoliko koliko države zapadnoga Balkana imaju snažan interes da budu dio EU, toliko bi i ona trebala imati potrebu za proširenjem na zapadni Balkan.

“Vjerujem da će nova administracija u Bruxellesu poštivati ono što je sama prihvatila, a to je realna nada brzoga toka pristupa EU kroz individualni princip zasluženog dostignuća i poštovanja onoga što je svaka država učinila”, poručio je Vujanović, prenijela je Fena.

Što se tiče Crne Gore, Vujanović je ustvrdio kako je logično da ta zemlja bude sljedeća članica budući da pristupni pregovori s EU traju već sedam godina.

Kazao je kako su u zadnje vrijeme ti pregovori usporeni, dodavši kako se nada da to nije posljedica novog viđenja procesa pristupanja EU.

Govoreći o perspektivi regije i Bosne i Hercegovine, bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je kako će u sljedećih desetak godina BiH biti potpuno ista kao Evropska unija.

“Jedino je pitanje hoće li EU izgledati kao zapadni Balkan i BiH ili ćemo mi počet izgledati kao EU. Više se ne uzdam u empatiju Evrope prema nama, nego u njihov strah od njihove budućnosti, ako se nastave ponašati kako se sada ponašaju”, kazao je Lagumdžija.

Istakao je kako je Evropa danas puna ljudi koji bi probleme rješavali podizanjem zidova, dodavši kako se nada da ta Evropa neće pobijediti.

I bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izrazio je nadu “da će biti dovoljno pametni da regija ide evropskim putem”.

“Ono što kao bivši političar priželjkujem je da Evropa bude cijela, a to ne može biti bez da preostale zemlje Balkana postanu članice Evropske unije. To nije lak put, ima puno problema, prije svega ovdje na Balkanu, ali i u međunarodnoj politici jer vidimo kako je Sjeverna Makedonija nedavno izigrana od EU”, rekao je Josipović.

(StarMo)