Naslovnica Politika Lagumdžija: Nije po imenu ANP, ali po sadržaju jeste…

Lagumdžija: Nije po imenu ANP, ali po sadržaju jeste…

563
prof. dr. Zlatko Lagumdžija

Sarajevo — “Ovdje međunarodna zajednica neće učiniti ništa u mjeri u kojoj mi budemo pasivni posmatrači svega toga i govorili da nam je neko drugi kriv” – kazao je danas prof. dr. Zlatko Lagumdžija, uvodničar o temi “BiH pred izazovima globalnih i regionalnih interesa” u sklopu redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’.

Komentirajući novinarske upite u vezi s dogovorom u Predsjedništvu BiH i procesom uspostave vlasti, te odnosa s NATO-om, Lagumdžija je kazao kako u dokumentu koji je rezultat dogovora (Program reformi BiH) nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), “ali da ima onoga što je njegov sadržaj”.

Ilustrirajući vlastiti stav u vezi s tim, naveo je kako se radi “o preciznom programu, te državnom i godišnjem dokumentu”.

“Taj dokument je po obimu duži, nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Sjeverne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a” – kazao je Lagumžija u odgovoru na spomenute upite, konstatirajući kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

(StarMo)