Naslovnica BiH Lagumdžija ne čelu VSTV-a

Lagumdžija ne čelu VSTV-a

592
Halil Lagumdžija

Sarajevo — Sudija Suda Bosne i Hercegovine i novoizabrani član Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija izabran je danas za novog predsjednika tog regulatornog tijela.

Odluka o njegovom imenovanju donesena je na redovnoj sjednici VSTV-a BiH, koja je počela jutros u Sarajevu, a za Lagumdžiju je u drugom krugu glasalo osam članova Vijeća (natpolovična većina), dok je sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca dobio sedam glasova.

Osim Lagumdžije i Force, u utrci za poziciju predsjednika VSTV-a sudjelovala je i tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović.

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine.

Kao dipl. pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija počevši od 1986. godine. Od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.


Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i ovu funkciju je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine.

Za člana VSTV-a BiH izabran je od sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Lagumdžija, koji je nakon okončanja procedure preuzeo predsjedavanje sjednicom VSTV-a, iskazao je zahvalnost kolegama za ukazano mu povjerenje.

Istovremen, istaknuo je kako je spreman za maksimalan angažman te da će uložiti sve svoje ljudske i stručne kapacitete kako bi VSTVBiH ubuduće djelovao u skladu sa zakonom i pozakonskim aktima.

 

(StarMo)