Naslovnica Mostar LA Times preporučuje i Mostar

LA Times preporučuje i Mostar

708
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Los Angeles — Američki list “Los Angeles Times” svrstao je Bosnu i Hercegovinu na listu 10 mjesta u svijetu koju bi turisti trebali posjetiti u ovoj godini.

Bosna i Hercegovina se nalazi na prvom mjestu. Iako je riječ samo o abecednom redu, ne treba zanemariti važnu činjenicu da se naša zemlja našla na top listi turističkih atrakcija uglednog američkog lista, te da je naslovna fotografija teksta upravo iz Sarajeva.

“Rat u Bosni i Hercegovini završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija Bosne i Hercegovine započela je novo poglavlje s povećanjem turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine dolazak turista povećao se za 11 posto, na 1,2 miliona posjetitelja. Težište je Sarajevo, glavni grad čiji stari dio uključuje crkve, sinagoge i džamije koje datiraju od prije nekoliko stoljeća. Žičara do planine Trebević, mjestu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, uništena u borbama ranih 90-ih godina, ponovo je otvorena 2018.”, piše “Los Angeles Times”, prenosi Avaz.

Osim Sarajeva, LA Times savjetuju i posjetu Mostaru i Međugorju.

“Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993., a obnovljen 2004. godine, popularno je jednodnevno putovanje oko 120 kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i takmičenja u skokovima u augustu. (Da, skakači skaču s mosta u rijeku Neretvu.) Mjesto Međugorje, jugozapadno od Mostara, je katoličko hodočasničko odredište otkako su 1981. objavljeni izvještaji o ukazanju Djevice Marije na Brdu ukazanja. Papa je ovo mjesto odobrio kao hodočasničko odredište u maju 2019. godine”, navodi ovaj američki list.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)