Naslovnica Sport Kyrgios neće na US Open: “Ne možete zgrtati pare!”

Kyrgios neće na US Open: “Ne možete zgrtati pare!”

273

New York — Australski teniser Nick Kyrgios odustao je od nastupa na ovogodišnjem US Openu, koji bi 31. augusta trebao započeti na terenima USTA Nacionalnog teniskog centra Billie Jean King u New Yorku, a svoju je odluku objavio u video poruci na Twitteru, rekavši kako to čini “za stotine hiljada Amerikanaca koji su izgubili živote”.

“Neću igrati na ovogodišnjem US Openu. Srce me boli što neću biti tamo, takmičiti se u jednoj od najvećih teniskih arena, na stadionu Arthura Ashea, ali to činim za moje ljude, za moje Australce, za stotine hiljada Amerikanaca koji su izgubili živote, za sve vas”, izjavio je 40. teniser svijeta, prenose bh. mediji.

U emocionalnom obraćanju 25-godišnji Australac je poručio da ne zamjera Američkom teniskom savezu (USTA) što je uporan u namjeri da se ovogodišnji US Open održi, kao ni onima koji su odlučili nastupiti, ali ih je pozvao na odgovorno ponašanje.

“Igrate na vlastitu odgovornost i s tim nemam problema”, rekao je Kyrgios koji se prethodno još jednom obrušio na svoje kolege optužujući ih za pohlepu i neodgovorno ponašanje.

“Teniseri, morate se ponašati misleći jedni na druge i biti jedinstveni. Ne možete plesati po stolovima, zgrtati pare po Evropi ili tražiti brzu zaradu organizirajući ekshibicije. To je tako sebično. Barem jednom mislite na druge ljude. O tome se radi kad je u pitanju ovaj virus. On ne mari za vaš renking ili koliko novca imate. Ponašajte se odgovorno. Onim igračima koji su poštovali pravila i ponašali se nesebično, želim sve najbolje.”

Kyrgios je prvi teniser koji je javno objavio da odustajanje od nastupa na US Openu, baš kao što je to nekoliko dana prije njega učinila njegova sunarodnjakinja i najbolja teniserka svijeta Ashleigh Barty.

Mnogi su mišljenja da će još nekolicina igračica i igrača preskočiti putovanje do New Yorka i nastup na US Openu, što je nedavno nagovijestio i najbolji britanski teniser Andy Murray.

Stanje u Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju širenja bolesti Covid-19 još uvijek nije pod kontrolom. Broj zaraženih je veći od 4,5 miliona, a više od 150.000 osoba je preminulo.

(StarMo)