Naslovnica Sport Kvesić: Nastojat ćemo da pomognemo Lani

Kvesić: Nastojat ćemo da pomognemo Lani

419

Sarajevo/Mostar — Nakon što je Lana Pudar na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A-olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u historiji bosanskohercegovačkog plivanja, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić za Fenu je kazao da je ta talentovana i vrijedna 15-godišnja djevojčica izuzetno obradovala cjelokupunu sportsku javnost u našoj zemlji.

– Lana Pudar je svojim rezultatima već ranije skrenula pažnju na sebe. Ona je i potpisnik stipendije olimpijskih nada zajedno sa ostalih deset naših mladih sportista. Kako je sada ostvarila izuzetan rezultat, mi ćemo, prema već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OKBiH, dogovoriti njen dolazak u Sarajevo da potpiše ugovor o olimpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportista, koji su također ostvarili vrhunske rezultate. Nastojat ćemo da pomognemo Lani s određenim sredstvima, kako bi joj omogućili što kvalitetnije pripreme da bi bila potpuno sprema za nastup u Tokiju – kazao je Kvesić, prenosi federalna.ba.

Naveo je da je sada troje bh. sportista ostvarilo olimpijske norme – atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić, a njima se u petak priključila i Lana Pudar.

– U OKBiH očekujemo da ćemo na Olimpijskim igrama imati sedam do osam sportista. Vjerujemo da će se ovim četvero sportista priključiti i predstavnik iz muškog plivanja, kao takmičari iz strelještva, tenisa i taekwondoa koji bi u narednom periodu trebalo da postignu rezultate koji bi im omogućili nastup u Tokiju – kazao je Kvesić za Fenu.

Mlada mostarska plivačica iz Kluba vodenih sportova “Orka” Lana Pudar u petak je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A-olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja. Zajedno sa svojim trenerima Pudar je napravila veliko sportsko čudo. Postala je prva plivačica iz BiH koja je isplivala A-olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u toj disciplini u ovoj godini.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. augusta 2021. godine.

(StarMo)