Naslovnica Mostar Kurtović (SDA) o Herceg-Bosni: “Poznato kroz šta je sve prošao Mostar tokom...

Kurtović (SDA) o Herceg-Bosni: “Poznato kroz šta je sve prošao Mostar tokom agresije…

467
Harun Kurtović

Mostar — U jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u jednom dijelu grada Mostara u slavljeničkoj atmosferi obilježava se 30. godišnjica formiranja samoproglašene paratvorevine Herceg-Bosna – piše Agencija Anadolija.

Uprkos činjenici da su svi akti o njenom osnivanju proglašeni neustavnim njenu ideju na razne način pokušavaju oživjeti brojni politički faktori među bosanskohercegovačkim Hrvatima. Herceg-Bosna već je ostavila duboke ožiljke i na osobe rođene i stasale nakon njenog formiranja.

Iz ugla svoje generacije i naslijeđenim posljedicama s kojima se susreću u svakodnevnom životu u intervju za Anadolu Agency (AA) govorio je Harun Kurtović, predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Mostar.

– Kao osoba koja je odrasla u Mostaru i koju sva iskustva vežu za ovaj grad, iz današnje perspektive, gledano na slike, snimke, priče iz godina agresije u Mostaru, rušenje simbola grada i države, Starog mosta, zatim formiranje logora, različiti oblici maltretiranja, mogu reći da sve to ukazuje na veliku potrebu da se nauka i struka mnogo ozbiljnije i sistematičnije pozabavi ovim periodom. S druge strane ti nam događaji govore o herojstvu Armije Republike Bosne i Hercegovine kao i žilavosti našeg naroda. To su zaista inspirativni momenti koji mi daju volju i motiv za još veći angažman u svom radu. Moje tretiranje tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne jeste kroz analizu same presude i činjenice da su nekadašnji politički i vojni lideri te tvorevine osuđeni na 111 godina zatvora, a njihova borba presuđena sa karakterom udruženog zločinačkog poduhvata – kazao je Kurtović.

Dodaje i kako je “poznato kroz šta je sve prošao Mostar u toku agresije, a i nakon agresije dugo je nosio stigmu da je grad slučaj”.

– Evo, danas smo u situaciji da je grad ipak kako tako profunkcionisao i nadati se da će život ići nabolje. S druge strane, svi znamo da se u jednom dijelu grada i danas veličaju ratni zločinci, znamo kakva imena nose neke ulice, kakvi se oslikavaju murali, pitanje je šta i kako učiniti da se i taj dio grada upristoji. Mislim da se u rješavanje tog problema trebaju uključiti mnoge sfere društva od političkih partija, škola, fakulteta, porodice jer ako se tome ne stane u kraj Mostar će nažalost opet biti svojevrsni grad slučaj – naglašava predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Mostar.

Cijeli intervju je na ovom LINKU…

(StarMo)