Naslovnica Region Kurti u ponedjeljak predstavlja sastav kosovske vlade

Kurti u ponedjeljak predstavlja sastav kosovske vlade

451
Albin Kurti

Priština — Mandatar za sastav kosovske vlade i vođa Pokreta Samoodređenje Albin Kurti upoznat će u ponedjeljak zastupnike Skupštine Kosova s prijedlogom svoje vlade, objavili su u petak prištinski mediji.

Odluku o zakazivanju sjednice usvojilo je tijekom jutra predsjedništvo kosovskog parlamenta, upravo u danu kad iz Prištine poslije dvodnevnog posjeta šef evropske diplomacije Josep Borrell odlazi na razgovore s najvišim državnim zvaničnicima u Beograd.

Kurti je 20. januara od kosovskog predsjednika Hashima Thacija službeno dobio mandat za sastav vlade, premda pregovori Kurtijevog Samoodređenja s Demokratskom partijom Kosova (LDK) o koalicijskoj vladi traju praktički još iz decembra prošle godine.

Predstavnici Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, priopćili su u četvrtak poslije sastanka s prvim čovjekom eurodiplomacije Borrellom da neće ometati formiranje vlade.

“Srpska lista neće stajati na putu formiranja kosovskih institucija, kako bi se čim prije ukinule (carinske) tarife i nastavio dijalog”, priopćila je Srpska lista.

Predsjednik SL Goran Rakić poručio je poslije sastanka s Borrellom u Prištini da će SL “zahtijevati poštivanje prava srpskog naroda” jer, kao izborna pobjednica u srpskoj zajednici na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, očekuje mjesto u budućoj Kurtijevoj vladi.

Istodobno, SL je istaknula kako “vjeruje da će Borrell svojim autoritetom dati značajan doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

Od nove kosovske vlade, ma tko bude u Kurtijevom timu, očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom, zamrznut koncem 2018. upravo zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao ultimatum da se vrati za pregovarački sto.

(StarMo)