Naslovnica Politika Kurti: To je “četvrta Jugoslavija”

Kurti: To je “četvrta Jugoslavija”

205
Aljbin Kurti

Priština — Bivši premijer i lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti ocijenio je da je premijer Kosova Avdullah Hoti u Washingtonu prihvatanjem inicijative o “malom Šengenu” u stvari potpisao pristup Kosova “četvrtoj Jugoslaviji”.

Kako prenosi RTK, Kurti je komentarišući dogovor o “maloj Šengen” zoni izjavio je da će kosovski Albanci i Albanija u “četvrtoj Jugoslaviji” biti samo potrošači srbijanske robe i da će se nadati naplati putarine od srbijanskih kamiona.

“Kosovski Albanci i Albanci, u toj ‘četvrtoj Jugoslaviji’, bit će samo potrošači srbijanske robe i nadati se da će dobiti putarinu od srbijanskih kamiona. Zato što će naši proizvođači ostati nezaštićeni”, rekao je Kurti u obraćanju članovima Glavnog odbora Samoopredjeljenja.

Prema njegovim riječima, kosovski premijer Avdullah Hoti potpisao je najveće ustupke koje je Kosovo učinilo Srbiji od poslijeratnog perioda.

“Srbija je izborila punu rehabilitaciju pred svijetom. Decenijama srbijanski predsjednik nije išao u Bijelu kuću”, kazao je on.

Kurti je ocijenio da loše upravljanje pandemijom košta Kosovo, i da će prema procjenama u najoptimističnijem slučaju 12 posto građana ostati bez posla, dok će, u najpesimističnijem slučaju ako dođe do drugog talasa, taj broj rasti na 40 posto.

(StarMo)