Naslovnica Politika Kurti telefonom sa Lajčakom o Covidu-19 i dijalogu sa Srbijom

Kurti telefonom sa Lajčakom o Covidu-19 i dijalogu sa Srbijom

411
Albin Kurti

Priština — Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti je u petak poslijepodne telefonom razgovarao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom.

Kurti je informisao Lajčaka o situaciji sa Covidom-19 na Kosovu, kao i o mjerama koje preduzima Ministarstvo zdravlja, a koje građani Kosova maksimalno poštuju, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, Lajčak je informisao Kurtija da “trenutno analizira do sada postignute sporazume između Kosova i Srbije, kao i da vodi razgovore sa stranama koje će biti uključene u ovaj proces”.

Kurti je rekao je da se “Vlada Kosova trenutno fokusira na borbu protiv Covid-19, oko koje se moraju ujediniti sve političke stranke iz vlasti i opozicije na Kosovu”.

Također, Kurti je zatražio od Lajčaka da “uvjeri srpsku stranu da odustane od ideje o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije”.

Dvojica sagovornika saglasila su se da će “biti u stalnom kontaktu i da će, čim se situacija sa virusom Covid-19 prevaziđe, započeti dijalog između Kosova i Srbije”.

(StarMo)