Naslovnica Region Kurti: Republika Srpska ruski “Kalinjingrad” na Balkanu

Kurti: Republika Srpska ruski “Kalinjingrad” na Balkanu

101
Aljbin Kurti

Sarajevo — Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru koji je povodom njegove posjete SAD-u organizovalo Atlansko vijeće kazao je kako se pribojava da bi se moglo desiti prelijevanje destabilizirajuće situacije na prostor Zapadnog Balkana u svjetlu dešavanja u Ukrajini. Posebno je ovdje napomenuo Srbiju i bh. entitet Republika Srpska kao zabrinjavajuće elemente.

“U ovom trentku imamo Srbiju koja je ruski proksi u regionu, u Beogradu se održavaju proruski protesti kojima prisustvuju i neki ministri u Vladi i članovi SPS partije koja je u vlasti. Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je još uvijek kontrolisana od Moskve, ali i od Beograda”, kazao je premijer Kurti, javlja televizija N1.

Kurti je na pitanje novinara N1 pojasnio kako trenutno vidi situaciju u Bosni i Hercegovini i kao gleda na djelovanje Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.

“Ne mislim da imamo samo jedan Kalinjingrad između Poljske i baltičkih zemalja. Imamo još jedan na Balkanu i to u Republici Srpskoj. Republika Srpska je kreatura genocida, ne samo u Srebrenici. Dakle, izvršili su genocid nad Bošnjacima, a onda su stvorili svoju republiku. A sada zloupotrebljavaju mirovni sporazum, poput Dejtonskog sporazuma, kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili nefunkcionalnom. Kremlj juri za propalim državama. I zato je važno ojačati Sarajevo. I smatram da Republika Srpska ne treba da bude nezavisna od Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da bude nezavisna od Beograda i Moskve. Tako da smo zabrinuti pošto postoji autokratija u Republici Srpskoj i lider, ima direktne veze sa Moskvom. U stvari, to uopšte ne ide kroz Beograd. Dakle, mi pažljivo pratimo razvoj događaja, ali vjerujem da bi i EU, NATO i SAD trebale posvetiti više pažnje Bosni i Hercegovini kao što bi trebalo i Kosovu”, kazao je Kurti.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)