Naslovnica Region Kurti: Ovako će Kosovo odgovoriti Srbiji

Kurti: Ovako će Kosovo odgovoriti Srbiji

464

Priština — Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će taksu od 100 posto uvedenu Srbiji zamijeniti potpunim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, a da Bosna i Hercegovina iz historijskih i aktuelnih razloga, nikada neće biti u istoj rečenici sa Srbijom.

“Sa Srbijom imaćemo politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet kao zamjenu za tarifu od 100 posto. Ne kažemo da ćemo se vratiti u asimetrične odnose sa Srbijom, nasuprot, unaprijedit ćemo se tako što ćemo naš subjektivitet pretvoriti u integritet i dostojanstvo, u najpoznatiji princip u međususjedskim i bilateralnim odnosima, a to je reciprocitet“, kazao je Kurti na konferenciji za novinare sa Specijalnom predstavnicom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom nakon njihovog sastanka, javlja Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da su i njegova partija i koalicioni partner Demokratski savez Kosova podržali princip reciprociteta, te izrazio nadu da će i opozicija da podrži princip reciprociteta.

„Republika Kosovo će ovaj zdrav princip konstruktivnih odnosa u razvijenom i demokratskom svijetu imati za princip rada“, zaključio je Kurti.

U vezi sa tim, Apostolova je kazala da od nove vlade očekuje da izađe sa novim prijedlozima i idejama kako će tretirati to pitanje, pritom navodeći da je taksa prekršila međunarodnu saradnju kao što je CEFTA.

„Ne želimo propisati šta treba biti rješenje. Željeli bi smo da se ova taksa povuče, a kako bi se obnovio dijalog Kosova i Srbije“, kazala je ona.

Ukidanje takse uslov je Srbije da nastavi dijalog sa Kosovom, na čemu sada insistira i Richard Grenell, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Beograda i Prištine.

Taksu od 100 posto je krajem 2018. pored Srbije uvedena i Bosni i Hercegovini.

(StarMo)