Naslovnica Region Kurti: “Otvoreni Balkan” za Rusiju i Kinu

Kurti: “Otvoreni Balkan” za Rusiju i Kinu

82
Albin Kurti

Priština — Premijer Kosova Albin Kurti ponovo je kritikovao “Open Balkan” (Otvoreni Balkan), odnosno inicijativu Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta 2019. godine.

Ova inicijativa se do 29. jula neformalno zvala “Mini-Šengen”, kada su se na sastanku u Skoplju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev, dogovorili da bude preimenovana u “Open Balkan”.

Na istom sastnaku je, pored ostalog, dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Takođe, pozvali su i ostale zemlje regiona da se priključe inicjativi “Open Balkan”.

Sa druge strane, Kosovo kategorično odbija to da učini a premijer Kurti je 1. augusta, na jednom događaju u Prištini, istakao da nije oduševljen imenom „Otvoreni Balkan“, jer smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da se suoči sa prošlošću.

On je dodao da je Srbija izazvala četiri rata u poslednjoj deceniji 20. stoljeća.

“’Otvoreni Balkan’ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka, posebno iz Rusije i Kine, kao i Balkan otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince koji su u Srbiji, kao što svi znamo, ne samo slobodni, nego i na vlasti”, rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da će se priključiti inicijativi “Mini-Šengen” Kosovo se obavezalo Washingtonskim sporazumom, koji su u septembru prošle godine potpisali tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aktuelna Vlada Kosova Albina Kurtija je, međutim, pozvala zemlje u regionu da ostanu posvećene agendi Evropske unije i njegovanju transatlantskih odnosa.

(StarMo)