Naslovnica Region Kurti o Srbiji: Autokratska i naklonjena Moskvi

Kurti o Srbiji: Autokratska i naklonjena Moskvi

115
Albin Kurti

Priština — Premijer Kosova Albin Kurti optužio je Srbiju da “suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice Evropske unije” – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Sjevernu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima “angažuje kako bi uništila njihovu državnost”.

Kada je riječ o Kosovu, smatra Kurti, Srbija želi njegovu “bosnizaciju”.

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao „mala Rusija“ – paternalistički i hegemonistički, prenio je Tanjug.

Bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku pokušava pretvoriti u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na Kosovu preko zajednice srpskih opština (ZSO) želi napraviti Republiku Srpsku – maglašava Kurti.

Kurti kaže i da imaju posla sa “državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi”.

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može “ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu susjeda”.

Kurti kaže i da Srbija dijalog dvije zemlje razumije kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao “dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji”.

“Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uvjerili u posljednje najmanje tri decenije”, rekao je Kurti.

 

(StarMo)