Naslovnica Region Kurti: Neodgovorno isključiti mogućnost novog konflikta

Kurti: Neodgovorno isključiti mogućnost novog konflikta

97
Aljbin Kurti

Beograd — Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za agenciju Reuters da bi bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako kaže, agresivnu politiku Beograda.

„Problematično je što imamo autokratiju u komšiluku, na sjeveru. Oprezni smo zato i pratimo to pažljivo. Imamo NATO na Kosovu, Evropsku uniju i iako nismo njihova članica, ne plašimo se. Ali ne treba da ignorišemo agresivnu politiku Beograda“, rekao je Kurti, prenosi televizija N1.

Poručio je i da Kosovo danas ima svoje „organe bezbjednosti i odbrane“, i da ovo nije 1998, već 2022. godina.

„Tako da, mnogo smo bolje pripremljeni da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i naš progres“, kazao je premijer Kosova za Reuters.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je, reagujući na izjave premijera Kosova, da jedino što Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku prijetnji i ucjena.

„O tome svjedoče i njegove posljednje izjave kojima je potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana“, naveo je Petković, a saopštila je srbijanska Kancelarija za KiM.

(StarMo)