Naslovnica BiH Kurs medicine gorskog spašavanja u Čapljini

Kurs medicine gorskog spašavanja u Čapljini

432

Čapljina — Prvi ovogodišnji kurs medicine gorskog spašavanja po ITLS standardima Saveza gorskih službi spašavanja (GSS) u Bosni i Hercegovini počeo je petak u Čapljini.

Trodnevnu intenzivnu obuku za 24 polaznika iz Žepča, Jablanice, Posušja, Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega, Čitluka i Čapljine provodi dvanaest instruktora i instruktorskih kandidata Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, saopćeno je na zvaničnim internet-stranicama GSSuBiH.

Kurs medicine gorskog spašavanja po ITLS standardima uz osnovni kurs potrage i spašavanja obavezni su dio obuke za sve buduće gorske spasioce bez obzira na koju se specijalnost i kategoriju spašavanja u daljnjoj obuci opredijele.

GSSuBiH obučava spaioce kroz pet kategorija spašavanja (potraga i spašavanje, kopneno spašavanje, spašavanje na vodi, spašavanje pod vodom i speleospašavanje), te specijalnosti medicine gorskog spašavanja, zatim spašavanja sa žičare, helikopterskog spašavanja, digitalne kartografije i osmatranja iz zraka.

Domaćin prvog ovogodišnjeg kursa medicine gorskog spašavanja je Hercegovačka gorska služba spašavanja Čapljina, navodi se u saopćenju.

(StarMo)