Naslovnica Politika Kupchan: Balkan – nezavršeni posao za atlantsku regiju

Kupchan: Balkan – nezavršeni posao za atlantsku regiju

95

Prag — Signal koji se šalje jeste da Sjedinjene Države vide regiju kao prioritet, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa Charles Kupchan, član američkog Vijeća za vanjske odnose (Council on Foreign Relations) i profesor Univerziteta Georgetown.

O nominaciji Cristophera Hilla, nekadašnjeg zamjenika Richarda Holbrookea na mjesto američkog ambasadora u Srbiji, Kupchan kaže da se radi o osobi koja ima ogromno iskustvo, kredibilitet i pristup ključnim igračima u Washingtonu.

“Mislim da gledate u jednog od najiskusnijih pojedinaca sa visokim ugledom, što mislim da je prilično dobra vijest za Srbiju”, kaže Kupchan, prenosi radio Slobodna Evropa.

Regija Balkana predstavlja nezavršen posao za atlantsku regiju, dodaje. Također navodi da je najbolji korak naprijed timski rad između Sjedinjenih Država i Evropske unije kako bi pokušali da omoguće napredak između Beograda i Prištine.

Dalje navodi kako postoji “frustracija sa obje strane Atlantika zbog političkih zbivanja u Republici Srpskoj”.

“No, jasan pokušaj da se krene u zdraviju i konstruktivniju politiku u Bosni i Hercegovini jedan je od glavnih prioriteta regije uz normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, kaže profesor američkog Georgetowna.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)