Naslovnica Politika Kukić: Spin kojim se želi vršiti pritisak na Schmidta

Kukić: Spin kojim se želi vršiti pritisak na Schmidta

158

Sarajevo — Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine iz jula ove godine rezultat su tajnih pregovora čelnika Hrvatske s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Sve je potvrđeno jednom rečenicom na zvaničnom nalogu Vlade Republike Hrvatske putem Twittera. Nakon priznanja da Schmidt djeluje pod utjecajem susjedne Hrvatske, iz OHR-a bez konkretnog odgovora.

Umiješanost Hrvatske u izmjene Izbornog zakona nisu potvrdili, javila je Federalna televizija.

Ranije su kružile glasine, a sada je potvrđeno. Ovim istupom, Vlada RH priznaje da iza spornih izmjena izbornog zakona ne stoji samo volja visokog predstavnika. Iz kuhinje HDZ-a predvođenom političkim vrhom Hrvatske stigle su upute za izbornu reformu. Sve pod krinkom ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

No, akcija je tada pod pritiskom bh. javnosti propala. Koliko je Hrvatska učestvovala u kreiranju izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a odgovaraju šturo, izbjegavajući konkretan odgovor:

“U skladu sa svojim mandatom, visoki predstavnik održava redovne kontakte sa stranama potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sa međunarodnim partnerima te domaćim akterima”, prenosi portal federalna.ba.

Ipak, u zatišju reforme Izbornog zakona, cure detalji tajnih sastanaka. Pandorina kutija je otvorena. Brojna pitanja čekaju odgovor. I to, konkretniji od ponuđenog.

“To bi trebao biti znak za uzbunu u BiH svih onih koji žele uređivati BiH bez tutorstva sa strane”, upozorava akademik Slavo Kukić.

Umiješanost Hrvatske u političke procese u BiH nije novost. Kukić dodaje da hrvatski političari koriste svaku priliku da lobiraju za izborni zakon. Na tom putu našli su se i medijatori maratonskih pregovora – dvojac Palmer i Eichhorst. Podsjećamo, i oni su pri kraju neuspjelih pregovora označeni kao pomagači HDZ-a.

“Rješenja koja nudi Christian Schmidt, koja je namjeravao provesti – nisu rješenja koja su oblikovana u Zagrebu, nego su rješenja koja su, prije svega, oblikovana kroz inicijativu Matthewa Palmera”, navodi politički analitičar Davor Gjenero.

Sporni tweet analitičari različito tumače, ali su saglasni da Schmidt nije u zavidnoj poziciji.

Kukić smatra kako je to je jedan spin kojim se želi vršiti pritisak i na Schmidta, kao i na evropske i svjetske krugove.

“Schmidt je samo pokušao popraviti stvari koje su upropaštene glupošću Milanovića i Čovića”, dodaje Gjenero.

Priznanje Hrvatske je otkrilo novu dimenziju pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Sada je jasno da u tom procesu, ipak, nismo sami. Iako je u finišu svih neuspjelih sastanaka jedinim rješenjem smatrano samo ono postignuto unutar BiH, nameću se i ona iz susjedstva. Šta će prevagnuti i kada odlučiti, može samo Christian Schmidt, navodi federalna.ba.

(StarMo)