Naslovnica Politika Kukić nakon mise u Sarajevu: “Žal za pobijeđenim ideologijama”…

Kukić nakon mise u Sarajevu: “Žal za pobijeđenim ideologijama”…

339
Slavko Kukić

Sarajevo — Profesor i sociolog Slavo Kukić kazao je kako je Sarajevo proteklog vikenda pokazalo na najbolji način da fašizam nije pobijeđen, a da je održavanje mise “žal za jednim dijelom prošlosti i pobijeđenim ideologijama”.

“Ima jedna kršćanska koja kaže ‘svako ima svoj križ’, ako te zapadne natovari i nosi. Mislim da je Sarajevo pokazalo ovaj vikend na najbolji način da, ‘antifašizam’, kako bi rekao gradonačelnik Sarajeva, nije pobijeđen, da je jako žilav i svjedoči o slobodarskom duhu Sarajlija, posebno da su dio zapadnog demokratskog kruga i civilizacije i da s njim ne treba kalkulirati”, rekao je Kukić za Novi dan TV N1.

Istakao je kako je održavanje mise žal za “poraženim ideologijama iz Drugog svjetskog rata u kojem je isturena katolička crkva koja ne može biti amnestirana iz prostog razloga jer ona nije glavni organizator”.

“Glavni pokrovitelj je vlast jedne države, Sabor, institucija u kojem su dominantne političke filozofije koje imaju običaj “ćosati” s NDH i prošlošću od koje se svako normalan stidi, ali koja njima na izborima donosi značajan broj glasova birača desnog političkog spektra. Ako se gleda ko tu politiku čini, nemalo su zastupljeni i nasljednici onih koji su bili nositelji te političke filozofije 40-ih godina prošlog stoljeća. Ne bih abolirao ni ostale kada je u pitnaju BiH jer u pravilu se zaboravlja da u cijeloj ovoj priči je učestvovala i Islamska zajednica jer je imam zagrebačke džamije bio dio obilježavanja Bleibruga i zbog toga je reis imao pomirijući stav koji je ocijenjen mudrim. I dio Bošnjaka je tada bio vezan za tu ideologiju, treba i to reći. Oni koji danas vedre i oblače BiH u ime Bošnjaka vrlo su zaslužni da jedan dio ulica i u Sarajevu nosi ime onih koji su pripadali tom ustaškom pokretu, nije to samo Mustafa Busuladžić”, rekao je Kukić.

(StarMo)