Naslovnica Život “Kuha se”: NATO šalje “dodatne snage” na istok Evrope

“Kuha se”: NATO šalje “dodatne snage” na istok Evrope

117

Bruxelles — NATO je saopštio danas da stavlja u pripravnost dodatne snage i da šalje još brodova i borbenih aviona u istočnu Evropu dok Rusija nastavlja gomilanje trupa blizu Ukrajine.

Alijansa je navela da pojačava svoje prisustvo “odvraćanja” u regionu Baltičkog mora. Više zemalja članica vojne alijanse, koja ima 30 članova, ponudilo je trupe i opremu.

“NATO će nastaviti da preduzma sve potrebne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike uključujući jačanjem istočnog dijela Alijanse. Mi ćemo uvijek odgovoriti na bilo kakvo pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, uključujući jačanjem naše kolektivne odbrane”, naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Danska šalje fregatu u Baltičko more a borbene avione F-16 u Litvaniju. Španija šalje brodove da se pridruže NATO pomorskim snagama i razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku. Francuska je spremna da šalje trupe u Bugarsku, navela je Alijansa.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku danas pokušavaju da pokažu dodatnu odlučnost za podršku Ukrajini, dok je Irska upozorila da nove ruske vojne vježbe kod njenih obala nisu dobrodošle s obzirom na tenzije oko mogućih namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

“Svi članovi Evropske unije su ujedinjeni. Pokazujemo jedinstvo bez presedana oko situacije u Ukrajini sa strogom koordinacijom sa SAD”, rekao je šef diplomatije EU Josep Borrell novinarima u Briselu.

(StarMo)