Naslovnica Politika Kučan za Večernjak: Da, “BiH je bure baruta”!

Kučan za Večernjak: Da, “BiH je bure baruta”!

614
Milan Kučan

Ljubljana — “Ona je (BiH op. aut.) bure baruta. To je valjda jasno svima koji se bave ili žele baviti Balkanom. Mislim da je velika greška međunarodne zajednice da šalje na to područje ljude koji ne poznaju povijest” – kazao bivši predsjendik Slovenije Milan Kučan u razgovoru za hrvtsko izdanje Verčernjeg lista.

Dodao je kako “problemi balkanskih zemalja, uključujući i BiH, bez poznavanja prošlosti nemaju sretna rješenja”.

Često se govori o Daytonskom sporazumu. On je prekinuo rat, ali ima urođene probleme koje bi trebao riješiti, ali ih međunarodna zajednica nije riješila do danas. Takva situacija ne pogoduje razvoju BiH. To je ustvari nefunkcionalna zemlja, podijeljena na Republiku Srpsku i na Federaciju unutar koje je puno sukoba između većinskog muslimanskog i manjinskog hrvatskog stanovništva” – kazao je Kučan.

Na pitanje šta misli o “nezadovoljstvu Hrvata koje Bošnjaci stalno preglasavaju” Kučan je kazao da je “to pitanje državne konstrukcije BiH”.

“Postoje dva entiteta i tu Hrvata nema. Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni entiteti i teritorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za teritoriju, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu” – kazao je Kučan.

(StarMo)