Naslovnica Region Kučan: Postoji non-paper, zna se i ko je autor

Kučan: Postoji non-paper, zna se i ko je autor

120

Ljubljana — Očito postoji non-paper o promjeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milan Kučan, prvi predsjednik samostalne Slovenije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom posjete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsjedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća “mirna disolucija” BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje problema između šest država u regionu.

“Ne znam šta je rukovodilo predsjednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan da nema nikakve diskusije o promjeni granica. Isto tako, to negira predsjednik naše vlade, a očito takav non-paper postoji. Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose”, ističe Kučan.

Postavlja se pitanje u kojoj mjeri su osim nacionalističkih lidera na Balkanu u pripremi ovog navodnog dokumenta učestvovali i pojedini krugovi u EU.

“Ne znam. Ja u te diskusije i te procese nisam više uključen”, kaže Kučan, dodajući da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)