Naslovnica Politika KS: Zasjedanje prekinuto – Konaković “nije htio dati pečate”

KS: Zasjedanje prekinuto – Konaković “nije htio dati pečate”

406

Sarajevo — Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo u kojoj su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), prekinula je hitnu sjednicu “zbog nedolaska ovlaštenih predlagača zakona Vlade KS-a”.

Zastupnici su usvojili dnevni red na kojem su izmjene budžeta za 2019. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2019., Prijedlog budžeta za 2020. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik kazao je da su uputili poziv za održavanje sjednice svim relevantnim službama kako bi razmatrali te tačke.

“Htjeli smo ovjeriti poziv za sjednicu, ali nam bivši predsjedavajući KS-a Elmedin Konaković nije htio predati pečat i kazao nam je da ne možemo ući u kancelariju predsjedavajućeg” – kazao je Čelik.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara navodi da sjednici ne prisustvuju ovlašteni predlagači zakona iz Vlade, te da nisu u mogućnosti raspravljati o aktima, iako su tačke vrlo bitne za život građana tog kantona te je predložio da se rebalans za 2019. i budžet za 2020. usvoje na sjednici 8. januara.

(StarMo)