Naslovnica Politika KS: Prihvaćena ostavka premijera Nenadića

KS: Prihvaćena ostavka premijera Nenadića

260

Sarajevo — Na današnjoj 12. hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, prije utvrđivanja dnevnog reda, Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije položio je zastupničku zakletvu, čime je i službeno postao član ovog zakonodavnog tijela, umjesto njegove kolegice iz stranke Samre Ćosović-Hajdarević, koja je nedavno vratila mandat.

Prihvaćena je ostavka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, koji je u svom obrazloženju naveo kako je ova ostavka podnesena, nakon što je 9. oktobra 2020. godine 18 zastupnika podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, uz obrazloženje, da njene odluke nemaju podršku većine zastupnika u Skupštini KS.

Istaknuto je kako će premijer i Vlada KS u ostavci obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Također je prihvaćena i ostavka dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, te usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Umjesto Čelika, iz reda bošnjačkog naroda, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Danijela Kristić, Vibor Handžić, Smiljana Viteškić i Elvedin Okerić čine novo rukovodstvo Skupštine KS, koje će naknadno međusobnim dogovorom izabrati novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela.

(StarMo)