Naslovnica BiH KS: Počelo vakcinisanje radnika

KS: Počelo vakcinisanje radnika

78

Sarajevo — Počela je vakcinacija radnika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo, što je rezultat dogovora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine sa ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i predsjednikom Kriznog štaba KS Harisom Vranićem.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokrenulo je ovu aktivnost na području cijele Federacije BiH, a ministar Vranić zahvalio se ovom Udruženju koje je pokazalo društvenu odgovornost, naglašavajući da je vakcinacija jedini put ka vraćanju u normalni život.

Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile omogućeno je i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih čije spiskove je Udruženje dostavilo Ministarstvu.

Radnici trenutno mogu birati vakcine AstraZeneca i Sinopharm, a prema najavama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u narednom periodu se očekuju i određene količine Pfizer vakcina.

U narednih nekoliko dana proces imunizacije će se vršiti po kompanijama, za šta je angažovano 10 medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove. Naophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji.

Radnici koji dolaze iz drugih kantona, a rade u Kantonu Sarajevo također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta.

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je predstavnike Udruženja banaka, Udruženja društava za osiguranja, kantonalne privredne i obrtničke komore, Udruženja taksista i ostala poslodavačka udruženja da se jave kako bi dogovorili termine imunizacije njihovih radnika, prenosi federalna.ba.

(StarMo)